Gluten – eller kviksølv?

Glutenfri kostplaner er blevet enormt populære i de senere år. En undersøgelse viste, at 25% af amerikanerne spiser glutenfri mad. Mindre end 1% af befolkningen i USA lider af glutenallergi (cøliaki).

Men ifølge et nyt amerikansk studie kan der være højere risiko forbundet med at spise glutenfrit, end de fleste regner med. Ikke fordi man ikke kan undvære gluten, men på grund af de fødevarer, man spiser i stedet.

I store dele af de glutenfri produkter på markedet er det rismel, som erstatter kornprodukterne. Det er velkendt, at ris kan have et højt indhold af sundhedsskadelige metaller, så derfor fokuserede forskerne på indhold af sundhedsskadelige metaller i urinprøver.

Forsøgspersoner som spiste glutenfrit havde højere indhold af bl.a. de giftige metaller arsenik og kviksølv

Og det viste sig faktisk, at forsøgspersoner som spiste glutenfrit havde højere indhold af bl.a. de giftige metaller arsenik (en forbindelse af halvmetallet arsen), kviksølv og cadmium i urinen, end det var tilfældet hos gennemsnittet af kontrolgruppen. Så når bageren kommer sin kunde i møde og producere/sælger et godt glutenfrit produkt, kan det være vigtigt at vælge det bedste glutenfrie mel.